Voiko kemiallinen aurinkosuoja imeytyä verenkiertoon?

Voiko kemiallinen aurinkosuoja imeytyä verenkiertoon? - Medik8.fi

Aurinkosuoja on tehokkain ihonhoitotuote ennenaikaista ikääntymistä vastaan. Tiesitkö että 80% ennenaikaisista ikääntymisen merkeistä johtuu UV-säteilystä? [1] Hätkähdyttävä lukema, joka taatusti saa sinut lisäämään SPF:ää päivittäiseen ihonhoitorutiiniisi. Myös syöpäriskiä ehkäisevänä tekijänä, aurinkosuojaa tulisi löytyä jokaisen hyllyltä.

Ihonhoidossa käytetään kahta erilaista aurinkosuojaa – fyysistä (tunnetaan myös epäorgaanisena) ja kemiallista (tunnetaan myös orgaanisena). Kummatkin suojat imevät UV-säteitä muuttaen ne lämpöenergiaksi. Fyysiset aurinkosuojat voivat myös peilin tapaan heijastaa ja hajaannuttaa osan UV-säteistä. Fyysiset suojat voivat käyttää ainesosinaan metallioksideja; titaanidioksidia ja sinkkioksidia. Kemialliset suojat voivat käyttää useita, eri orgaanisista molekyyleistä valmistettuja suodattimia.

Kemiallisten UV-suodattimien ongelma on, että niiden käyttöä ympäröivät harhaluulot sekä turvallisuuteen liittyvät huhut. On olemassa joukko hyvin tunnettuja kemiallisia suodattimia (kuten avobentsoni, oksibentsoni ja oktokryleeni) joita käytetään perinteisesti ihonhoidossa, mutta moniin niistä liittyy negatiivisia mielikuvia. Niiden käytön turvallisuuteen liittyy huolia, sekä joidenkin on havaittu häiritsevän kehomme herkkää hormonitasapainoa. Nämä vanhat kemialliset aurinkosuojat ovat johtaneet useisiin harhaluuloihin kemiallisten aurinkosuojien turvallisuudesta. Ennakkoluuloja lisää myös juuri julkaistu kliininen tutkimus, joka tutkii voivatko nämä kemialliset aurinkosuojat imeytyä verenkiertoon.

Kyseinen tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä JAMA-lehdessä. Tutkimuksessa tarkasteltiin neljää yleistä aurinkosuojan ainesosaa (avobentsoni, oksibentsoni, oktokryleeni ja ekamsuli). [2] Tutkimuksessa tutkittiin veriplasmanäytteitä 24:ltä koehenkilöltä, jotka käyttivät 2mg/cm2 aurinkorasvaa 75%:iin kehoaan 4 kertaa päivässä neljän päivän ajan arvioidakseen, imeytyykö aurinkosuojan molekyylejä ihon läpi verenkiertoon.

Nopeasti katsottuna tulokset näyttävät huolestuttavilta. Kehotamme sinua kuitenkin lukemaan otsikkoa pidemmälle ja tutustumaan tutkimuksen faktoihin tarkemmin.

Tutkimuksen tulokset perustuvat äärimmäisiin käyttöolosuhteisiin. Ensinnäkin, kuinka usein käyttäisit optimimäärää aurinkosuojaa 75% kehoasi, 4 kertaa päivässä ja useamman päivän ajan? Tiedämme että lomaillessa tällainen runsaampi käyttö on mahdollista, mutta sateisena iltapäivänä Suomessa tällä ei juuri ole merkitystä. Tutkimuksen tulokset eivät välttämättä vastaa tosielämän aurinkosuojan käyttöä.

Pidä myös mielessäsi, että tutkimuksessa ei ollut mainintaa negatiivisista vaikutuksista. Aurinkosuojan löytymistä verenkierrosta äärimmäisen käytön jälkeen ei ole linkitetty turvallisuusongelmaksi. Tutkimus vain korostaa tarvetta laajemmalle tutkimukselle aurinkosuojan optimaalisen annostelumäärän määrittämiseksi.

 

In reality, the benefits of wearing sunscreen 100% outweighs any uncertainty with their safety. In fact, the study even concludes;

 

"Tämän pienimuotoisen kliinisen tutkimuksen ei tulisi estää sinua käyttämästä aurinkosuojaa – joka päivä."

Hyvät uutiset? Mitään yllämainituista raaka-aineista ei käytetä Medik8-tuotteissa. Välttelemme jo näitä neljää tutkimuksessa mainittua aurinkosuojaa niiden epävakauteen ja hormonitoiminnan häirintään liittyvien ongelmien takia. Avobentsonin on havaittu hajoavan auringonvalossa, oksibentsonin tiedetään aiheuttavan ihoallergioita sekä sillä on lievä hormoneita häiritsevä vaikutus. Se on nykyään myös kielletty raaka-aine Havaijilla sen koralliriuttoja valkaisevan vaikutuksen takia. Oktokryleeni on yhdistetty kosketusallergioihin.

Medik8:llä me käytämme vain nykyaikaisia, luotettavia ja turvallisia kemiallisia UV-suodattimia, joille on tehty tarkat turvallisuustestit; Uvinul A Plus, Uvinul T150 sekä Tinosorb S. Uskomme näiden olevan aurinkosuojien tulevaisuus. Ne ovat erittäin vakaita auringonvalossa, turvallisia iholle sekä antavat korkeatasoisen suojan UV-säteitä vastaan. Yhdenkään näistä suojista ei ole havaittu olevan hormonitoimintaa häiritsevä, kaikki saivat hyvät arvosanat EWG:n kuluttajaanalyysissä sekä ne ovat kaikki fotostabiileja.

Mitä tästä kannattaa oppia: käytä aurinkosuojaa päivittäin, pilvisinäkin päivinä.

 

[1] F. Flament et al., Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin, Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2013, 6, pp 221-232

[2] M. Matta et al, Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients, JAMA, 2019

 


Vanhempi postaus Uudempi postaus